> Huisslachting info

 slager Gerrit Kwak in Winterswijk

 
Een klein kijkje achter de schermen bij slagerij Gerrit Kwak. Gerrit was de vader van de eigenaar van de site 'mijn slager'. Het bedrijf is een voorbeeld van de ontwikkeling van het moderne slagersbedrijf in de vorige eeuw.
  In 1939 begon Gerrit Kwak, de vader van de eigenaar van de site 'mijn slager', op 30 jarige leeftijd een slagerij op het Weurden in Winterswijk. Het was een klein winkeltje van zo ongeveer 25 m² groot.

De zaak was grotendeels betegeld. De inrichting was sober. Er stond geen toonbank zoals dat nu heel gebruikelijk is, maar alleen een soort werktafel van waaraf het vlees werd verkocht. Op de achterwand en aan de rechter zijkant was een ijzeren hangwerk aan- gebracht waar de .halve varkens, de stukken koe, de worsten en andere gedroogde vleeswaren hingen. Wanneer je binnenstapte stond de werktafel meteen links middenin de winkel. Op de tafel lag een blad van marmer en er stond een grote rode handsnijmachine op. Naast de werktafel stond het hakblok, toen nog gemaakt van een dikke boomstam die op zijn kant stond. Achter de werktafel, aan de muur, waren schappen voor de stukken gezouten spek en kleinere stukken gedroogde vleeswaar. De etalage was eveneens bedekt met marmeren platen en op deze plaats werden vaak reusachtige stukken rund- en varkensvet tentoongesteld, evenals ouderwetse sierschotels tijdens de feestdagen. Vet en spek waren destijds namelijk belangrijke producten.

Op de foto ligt het vet in het midden van de etalage geflankeerd door stukken gedroogde rauwe ham en rookvlees.
Er was in die tijd nog geen koelcel. Er werd dus geslacht naar behoefte. Het vlees werd verkocht vanuit de winkel en om de goede kwaliteit te laten zien hingen de halve varkens en de ‘vierdels’ (éénvierde deel van een koe) er open en bloot. Op die manier kon de slager pronken met de kwaliteit van het vlees. Hoe vetter hoe beter was daarbij het devies. Dat was ook wel nodig want de meeste klanten hadden toen, door het zware en lichamelijke werk, heel wat meer calorieën nodig om goed te kunnen functioneren dan tegenwoordig. Bijkomend voordeel van deze vorm van presenteren was ook dat de klant kon aanwijzen welk stuk zij hebben wilde.slager Gerrit Kwak

1957
Om de opkomende concurrentie van de supermarkt voor te blijven bouwde Gerrit Kwak een nieuwe slagerij. Met de eerste 'kijkwijstoonbank' van Winterswijk. Het was een gekoelde toonbank waarin vlees en de worst werd neergelegd zodat de klanten alle goed konden bekijken en hun stukje meteen kon aanwijzen. Ondanks de, voor die tijd revolutionaire aanpak, hingen de bouten vlees nog steeds in de winkel. Helaas heeft Gerrit niet lang van zijn bedrijf genoten, hij overleed in 1962 en de zaak werd verhuurd.

1974
Ruim 15 jaar later nam één van de zoons het bedrijf, dat al die tijd was verhuurd, over. Hij startte na een stevige verbouwing een keurslagerij en specialiseerde zich naast het maken van worst vooral in het verzorgen van koude schotels en buffetten. Mede door een totaal gewijzigd verkeersplan waardoor het bedrijf voor passanten moeilijk bereikbaar werd is het bedrijf beëindigd.